Werk je voor of door je passie? - 2toGrow
Groeien is leren

Werk je voor of door je passie?

Werk je voor of door je passie?

Van je passie je werk maken? Wie wil dat nou niet? Het klinkt zo vanzelfsprekend maar zo is het niet. Niet voor de mensen die haastig op zoek zijn naar een baan. Veel gehoorde kreten zijn dan; “Ik moet toch alles aannemen wat maar een beetje in mijn richting komt, ik ga geen uitkering trekken of eerst maar op zoek naar een baan en dan zoek ik mijn passie elders wel.”

Natuurlijk ben ik het ermee eens dat het belangrijk voor je is om werk te hebben. Thuis zitten, is en was ook niet aan mij besteed. Maar je mag toch ook nog steeds in dromen geloven en deze nastreven?
Vanochtend had ik een coachgesprek met een dame en die zei dat ze er niet in gelooft dat ze van haar passie haar werk kan maken. “Mijn passie gaat teveel over de buitenkant, de mooie dingen”, zei ze “en hetgeen ik zoek in mijn werk is juist diepgang, dus de binnenkant”. Nee, haar werk zou haar wel in staat stellen om in haar passie voor mooie dingen bevredigd te worden.

Wij zijn samen die passie verder gaan onderzoeken. Waar komt die passie voor mooie dingen vandaan, hoe uit zich dat en waarom is dit haar passie. Door vervolgens telkens de waarom-vraag te stellen op de antwoorden, kwam ze er op uit dat ze sfeer heel belangrijk vind. Dit was heel mooi door te trekken naar haar werk. Haar empatische manier van leidinggeven, het neerzetten van haar team, haar klantbeleving en eigenlijk alles waar ze voorstaat. Hoezo mag deze passie dan geen onderdeel uitmaken van haar werk?

Googel je op passie, dan krijg je termen als liefde, hartstocht, drift, drang naar, met grote inzet voor en het lijdensverhaal van Christus naar boven. Het gaat dus allemaal over hetgeen je na wilt streven. Kortom hetgeen waar je in gelooft!

Als ik je vraag wanneer je meer succesvol in je werk zal zijn en je hebt de keuze uit het doen waar je in gelooft en het doen van iets omdat het moet. Dan kies jij toch ook voor doen van hetgeen jij in gelooft?!
Hoe kan het dan dat meer dan 80% van de werknemers niet bezig is met werk waar hij/zij energie van krijgt. Komt dit omdat we onszelf te weinig kennen, komt het omdat we nou eenmaal vrij calvinistisch zijn opgegroeid (doe nou maar gewoon wat iedereen doet), komt het omdat we onze vastigheid niet op durven geven?
Maar laten we het eens omdraaien. Wat gaan we doen als we gepensioneerd zijn, waar kijken we nu al jaren naar uit om te mogen doen, waarvan krijgen we al energie alleen al door er aan te denken?

Wanneer kom jij tot bloei?

En waarom zouden we ons dan kwellen door het niet te doen? Natuurlijk ben ik er geen voorstander van dat iedereen maar blindelings zijn passie gaat volgen en dat we allemaal eindigen in het programma ‘Ik vertrek’ en allemaal een Bed&Breakfast gaan openen in de Dordogne, omdat we dit altijd al hebben willen doen.
Nee, je moet je passie goed gaan onderzoeken. Waarom wil ik dit, wat wil ik er dan precies mee, hoe kan ik mijn passie het beste uitstralen, welke markt is hierin, waar kan ik dit uitvoeren en wat is nog meer belangrijk voor mij (vastigheid, zelfstandigheid, ruimte, zekerheid, commercieel of juist niet, etc. etc.)?

Pas dan kom je op de juiste plaats te werken en valt alles op zijn plaats. Je krijgt energie van je werk, je hebt voldoende uitdaging en je wordt uitgedaagd door inspirerende collega’s en de trainingen en opleidingen die je volgt worden van meer toegevoegde waarde, omdat ze je echt wat extra’s toevoegen.
Een veelgenoemde kreet hierin is het Talentmanagement. Dat staat voor het managen van de talenten binnen de organisatie door te focussen op hetgeen waar men goed in is. En bezig te zijn met het ontwikkelen van hetgeen waar men goed in is, in plaats van het managen op hetgeen iemand eigenlijk zou moeten kunnen.
Echter hetgeen waar je goed in bent is niet per definitie hetgeen waar ook je passie ligt. Ik ben goed in het aanbrengen van structuren, maar word ik daar nu warmer van als ik dit dagelijks moet gaan doen. Ik ben goed in het leggen van verbindingen tussen mensen en bedrijven en ja daar ligt mijn passie. Door de verbinding gaan mensen groeien.

Dus mijn pleidooi richting HRD-ers is; focus je niet alleen op de talenten, maar ook op de passies en drijfveren van mensen.

Dankbaar ben ik dat ik mijn klant daarin vandaag heb kunnen helpen. Haar het inzicht heb kunnen geven dat hetgeen waar zij van houdt en wat zij belangrijk vind in haar werk dichter bij elkaar liggen dan ze zich had bedacht. Ze heeft een opstap gekregen in haar verder zoektocht.

Want daarin ligt mijn passie; mensen laten groeien!

Heb jij van je medewerkers in beeld waar de passies liggen? En wat doe je er mee? Hoe breng jij de discussie over ‘passies en het nastreven ervan op gang binnen jouw bedrijf?
Ik kijk uit naar je antwoorden om zo jou en anderen verder te kunnen helpen.
Heb je behoefte aan advies, bel mij gerust (06-23142318)

 

 

 

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
3 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Ronald Armbrust
Ronald Armbrust
10 jaren geleden

Mooie woorden Marion, Ik word er een beetje stil van.
Zal wel met mijn leeftijd te maken hebben….iets van “midden van het leven crisis” 😉
Als ik werknemers had zou ik een ontmoeting met je regelen!

Hartelijke groet, Ronald

Ronald
Ronald
10 jaren geleden

Dank voor je aanbod.
Ik ben al op diverse sporen bezigen mocht ik daarna nog behoefte hebben aan een goed gesprek dan klop ik bij je aan.
Hartelijke groet,

Ronald

Scroll naar boven