Trainingsacteur en rendement! - 2toGrow
In gesprek

Trainingsacteur en rendement!

Toeval bestaat niet, zegt men!
Nou ik weet het niet hoor. Hoe is het dan te verklaren dat ik eergisteren zomaar ineens bedenk dat ik niets op mijn site heb staan over het werken met trainingsacteurs en dat ik vanochtend een heel lief bericht krijg van een trainingsacteur waar ik mee samen gewerkt heb en dat hij mij hier op wijst! Ik bedacht mij afgelopen week dat ik daar wel een mooi blog over kan schrijven en door dit bericht van Ronald, ben jij hem nu aan het lezen.

Waarom wil ik hier persé een blog over schrijven? Het is heel simpel. Zoals velen van jullie weten richt ik mij op meer rendement halen uit trainingstrajecten en bedrijven  hierover adviseren.
En een heel mooie manier om meer rendement uit trainingen te halen is door het gebruik van trainingsacteurs. Is het uit te drukken in geld? Nee, dat niet. Is dat nodig? Nee, ook zeker niet. Het gaat om hetgeen de deelnemer er aan gehad heeft. En keer op keer krijg ik te horen dat een rollenspel effectief wordt (dus het goede doet) wanneer er een trainingsacteur tegenover hem/haar zit. De deelnemer gaat met meer en betere bagage naar huis doordat hij/zij het leerpunt ook echt gevoeld heeft.

Hoe komt dit nu? Ik kan zelf als trainer toch ook prima een rol vervullen tijdens een rollenspel, dat is toch net zo effectief? Nee, dat is efficiënt. Immers je bent heel druk bezig om het goed te doen. Overal op te letten, je rol goed te spelen en daarna ook nog goede feedback geven en zorgen dat de rest van de groep er bij blijft. Heel veel zaken die je als trainer ongetwijfeld goed kan, maar je kan niet op tegen het effect van een trainingsacteur.
Dat komt door het volgende:
–          De trainingsacteur is iemand van buitenaf. Dit maakt het rollenspel zeker al effectiever, want deelnemers ervaren het als veel echter. Zij kennen jou als trainer en dan zit je ineens in een andere rol voor ze, dat klopt voor hun gevoel niet. Zo’n acteur is onbekend, dus als ze moeten leren kennismaken, dan is het ook een echte situatie. Of als de acteur in een gesprek een hele gerichte opdracht krijgen hoe ze moeten spelen, dan kunnen ze dat beter, omdat ze hiervoor getraind zijn. Zij doen niet anders dan in de huid kruipen van een ander;
–          De trainingsacteur is onderlegd in het signaleren wat er gebeurd en kan daarmee zaken vergroten, verkleinen of een hele andere insteek kiezen waardoor de deelnemer andere kwaliteiten moet laten zien. Een goede trainingsacteur reageert in het hier en nu en kijkt wat de deelnemer nodig heeft om te voelen wat hij/zij nu beter doet of wat er juist anders moet;
–          De trainingsacteur hoeft zich alleen maar te focussen op het gesprek en niet op de andere deelnemers. De acteur hoeft geen rekening te houden met andere elementen. Daar ben jij als trainer weer goed inzetbaar, door hier tijdens de reflectie op in te gaan;
–          Een goede trainingsacteur is ook in staat om het rollenspel stil te leggen, feedback te geven aan de deelnemer en dan weer verder gaan of overnieuw beginnen. Het feit dat er tussentijds feedback gegeven wordt door iemand die helemaal opgaat in de situatie, is alsof het echt is. En het is ook echt, want het heeft op dat moment plaatsgevonden en de deelnemer moet leren omgaan met hetgeen hij/zij goed doet en door kan zetten of waar hij/zij nog in mag verbeteren. En zo krijg je op een hele mooie manier de mogelijkheid dit te doen.

Diverse argumenten waarom het werken met een acteur effectiever is. Overtuigd?
Ik wel.
Het liefste zet ik ze overal in waar het gaat om gedrags- en vaardigheidstrainingen. Helaas lukt het mij ook niet altijd. Het feit dat ik dit blog nu schrijf en mijn site ga aanpassen, maakt al wel dat ik er weer meer focus op heb. Geloof in het rendement had ik al, maar ik mag en moet het meer uitstralen door te verkopen.

Doe je mee? Laat het weten als je fan bent van het werken met acteurs en als je weer extra je best hebt gedaan om dit te promoten.

Heb je nog namen nodig van goede acteurs? Laat het weten, ik help je er graag aan. Ik wil ze eigenlijk toe gaan voegen op mijn site heb ik bedacht. Ik wacht nog even op hun toestemming.

Laat je reactie achter als je mee doet en als je nog meer argumenten hebt waarom het renderend is om trainingsacteurs in te zetten.

0 0 votes
Artikel waardering
Abonneren
Abonneren op
guest
13 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Mariëtte Reijn
10 jaren geleden

Hallo Marion,
Een goed stuk. Ik bemerk dat het werken met trainingsacteurs confronterend kan zijn…….. Een tijd geleden heb ik een cursus “omgaan met agressie” gedaan. Hierin waren ook 2 acteurs aanwezig. Wat ik bemerk dat er veel al mensen een stap achteruit doen als er gevraagd wordt wie er wil beginnen………. Een goede opbouw van situaties zou hierin goed zijn. Mensen moeten eerst ervaren en voelen hoe het is en dat het niet eng hoeft te zijn. Maar dat het juist heel erg leerzaam en eigenlijk heel leuk is om te doen……….
Groetjes van Mariëtte

Ciselle Elgers
10 jaren geleden

Ik wist niet van het bestaan van trainingsacteurs…
Wat een leuk vak en heel zinvol want ja ik begrijp heel goed wat je schrijft, leuk geschreven trouwens ook! Ik zou het leuk vinden trainingsacteur te zijn….acteren en helpen mensen vooruit te komen, super combi!

Dick van Ammers
10 jaren geleden

Hoi Marion, Je schudt mij ook wakker, want ik heb op mijn blog ook nog geen aandacht geschonken aan het inzetten van een trainingsacteur. Mijn ervaringen als trainer van ondernemingsraden is dat ik al twaalf jaar met een acteur werk die op een perfecte wijze tegenspel levert aan de OR, die in overleg gaat met de bestuurder. Belangrijk is ook dat je als trainer de oefeningen goed hebt voorbereid met de OR en dat ze weten wat ze willen leren. De acteur geeft dan tijdens time-outs in de oefening en daarna gericht feedback. Dit kan ze doen in de rol… Lees verder »

Hugo Bakker
10 jaren geleden

Spot on Marion, ik moet bekennen dat ik nooit met een acteur werk. Ooit heb ik beide rollen op me genomen; acteren en trainen. Dat was geen succes! Daar staat weer tegenover dat ik geen agressie trainingen meer geef.
Goed stuk, hopelijk worden nog veel meer trainers wakker geschud.
Ondertussen vraag ik me hardop af: bij welk soort trainingen hebben we trainers nodig en bij welke niet?
Leiderschapstrainingen, teamtrainingen, kennistrainingen, vaardigheidstrainingen….

groeten, Hugo Bakker

Oscar Geitenbeek
10 jaren geleden

Beste Marion, Wat heel erg leuk om te lezen dat je als trainer aandacht schenkt aan de meerwaarde die een trainingsacteur kan hebben in een training. Dat je ons zelfs meer in de spotlights wil zetten. Ik zeg ‘ons’ omdat ik al meer dan 15 jaar met werk als trainingsacteur in de meest uiteenlopende trainingen (werken met de plantsoenendienst Loosdrecht, Engelstalige consultants tot het MT van de ING). Gelukkig krijg ik van het overgrote deel van de cursisten te horen dat het oefenen met een trainingsacteur zinvol en leuk is. Ik herken wat Mariëtte zegt dat het oefenen confronterend kan… Lees verder »

Ilona Kuis
10 jaren geleden

Hallo Marion, Wat een mooi pleidooi. Ik sta als overtuigde ta met een missie vierkant achter je verhaal. Dank je wel dat je hier aandacht aan besteedt op je blog. Een extra reden dat ik interesse heb in je standpunt, is dat ik in het bestuur zit van de Nederlandse Vereniging van Trainingsacteurs, samen met Harry Muller en Marius Schalkwijk. Marius wees mij op jouw discussie op LinkedIn. We zijn binnen het bestuur en met een aantal leden druk bezig om plannen te smeden om het vak en de NVvT meer op de kaart te zetten. Jouw blog is daarbij… Lees verder »

Corrie van Nieuwkerk
10 jaren geleden

Dankjewel Marion voor deze geweldige opsteker voor het vak van Trainingsacteur! Je blog vind ik ook terug via LinkedIn in de groep Dutch Training Professionals, waar ook tegenstanders aan het woord komen. Op zich is daar natuurlijk niets mis mee (zelfs als er soms wat ongenuanceerd stellingen worden geponeerd). Ik krijg alleen het gevoel dat de discussie daar zich vooral richt op voor- en tegenstanders. Is het niet zo dat de deelnemer uiteindelijk bepaald wat de meerwaarde van een trainingsacteur is geweest? En dat de trainingsacteur daar zelf een rol in speelt als het gaat om (zoals Oscar al aangaf)… Lees verder »

Ronald Armbrust
Ronald Armbrust
10 jaren geleden

Hahahaha, Dat is me wat…Ik voel me gevleid Marion dat ik de aanstichter ben van jouw mooie woorden en nog meer mooie woorden van veel mer mensen 😉 Daarbij moet ik bekennen dat ik nogal beginneling ben op social media en door de bomen het bos niet zie. Ik vond die discussie op LinkedIn in de groep Dutch Training Professionals en kwam toen niet meer terug bij deze blog… Maar goed, ik ben er weer. Ik ga zo de discussie op LinkedIn lezen, maar zag inderdaad wat negatief taalgebruik. Niets mis mee, lijkt me. Al doe ik dit vak van… Lees verder »

Scroll naar boven