Toeval bestaat niet, zegt men!
Nou ik weet het niet hoor. Hoe is het dan te verklaren dat ik eergisteren zomaar ineens bedenk dat ik niets op mijn site heb staan over het werken met trainingsacteurs en dat ik vanochtend een heel lief bericht krijg van een trainingsacteur waar ik mee samen gewerkt heb en dat hij mij hier op wijst! Ik bedacht mij afgelopen week dat ik daar wel een mooi blog over kan schrijven en door dit bericht van Ronald, ben jij hem nu aan het lezen.

Waarom wil ik hier persé een blog over schrijven? Het is heel simpel. Zoals velen van jullie weten richt ik mij op meer rendement halen uit trainingstrajecten en bedrijven  hierover adviseren.
En een heel mooie manier om meer rendement uit trainingen te halen is door het gebruik van trainingsacteurs. Is het uit te drukken in geld? Nee, dat niet. Is dat nodig? Nee, ook zeker niet. Het gaat om hetgeen de deelnemer er aan gehad heeft. En keer op keer krijg ik te horen dat een rollenspel effectief wordt (dus het goede doet) wanneer er een trainingsacteur tegenover hem/haar zit. De deelnemer gaat met meer en betere bagage naar huis doordat hij/zij het leerpunt ook echt gevoeld heeft.

Hoe komt dit nu? Ik kan zelf als trainer toch ook prima een rol vervullen tijdens een rollenspel, dat is toch net zo effectief? Nee, dat is efficiënt. Immers je bent heel druk bezig om het goed te doen. Overal op te letten, je rol goed te spelen en daarna ook nog goede feedback geven en zorgen dat de rest van de groep er bij blijft. Heel veel zaken die je als trainer ongetwijfeld goed kan, maar je kan niet op tegen het effect van een trainingsacteur.
Dat komt door het volgende:
–          De trainingsacteur is iemand van buitenaf. Dit maakt het rollenspel zeker al effectiever, want deelnemers ervaren het als veel echter. Zij kennen jou als trainer en dan zit je ineens in een andere rol voor ze, dat klopt voor hun gevoel niet. Zo’n acteur is onbekend, dus als ze moeten leren kennismaken, dan is het ook een echte situatie. Of als de acteur in een gesprek een hele gerichte opdracht krijgen hoe ze moeten spelen, dan kunnen ze dat beter, omdat ze hiervoor getraind zijn. Zij doen niet anders dan in de huid kruipen van een ander;
–          De trainingsacteur is onderlegd in het signaleren wat er gebeurd en kan daarmee zaken vergroten, verkleinen of een hele andere insteek kiezen waardoor de deelnemer andere kwaliteiten moet laten zien. Een goede trainingsacteur reageert in het hier en nu en kijkt wat de deelnemer nodig heeft om te voelen wat hij/zij nu beter doet of wat er juist anders moet;
–          De trainingsacteur hoeft zich alleen maar te focussen op het gesprek en niet op de andere deelnemers. De acteur hoeft geen rekening te houden met andere elementen. Daar ben jij als trainer weer goed inzetbaar, door hier tijdens de reflectie op in te gaan;
–          Een goede trainingsacteur is ook in staat om het rollenspel stil te leggen, feedback te geven aan de deelnemer en dan weer verder gaan of overnieuw beginnen. Het feit dat er tussentijds feedback gegeven wordt door iemand die helemaal opgaat in de situatie, is alsof het echt is. En het is ook echt, want het heeft op dat moment plaatsgevonden en de deelnemer moet leren omgaan met hetgeen hij/zij goed doet en door kan zetten of waar hij/zij nog in mag verbeteren. En zo krijg je op een hele mooie manier de mogelijkheid dit te doen.

Diverse argumenten waarom het werken met een acteur effectiever is. Overtuigd?
Ik wel.
Het liefste zet ik ze overal in waar het gaat om gedrags- en vaardigheidstrainingen. Helaas lukt het mij ook niet altijd. Het feit dat ik dit blog nu schrijf en mijn site ga aanpassen, maakt al wel dat ik er weer meer focus op heb. Geloof in het rendement had ik al, maar ik mag en moet het meer uitstralen door te verkopen.

Doe je mee? Laat het weten als je fan bent van het werken met acteurs en als je weer extra je best hebt gedaan om dit te promoten.

Heb je nog namen nodig van goede acteurs? Laat het weten, ik help je er graag aan. Ik wil ze eigenlijk toe gaan voegen op mijn site heb ik bedacht. Ik wacht nog even op hun toestemming.

Laat je reactie achter als je mee doet en als je nog meer argumenten hebt waarom het renderend is om trainingsacteurs in te zetten.