Jump Movement
If we all jump, we will move the world!!
Wat is Jump Movement?
Jump Movement is een filosofie en gespreksmethode die individuen binnen organisaties in beweging brengt in een gewenste richting. De methode gaat uit van de eigen kracht en motivatie van personen en maakt hen persoonlijk verantwoordelijk én trots op hun eigen ontwikkeling. De methode kan op verschillende manieren toegepast worden. 2toGrow zet hem voornamelijk in vanuit het onderstaande Betrokken Teams principe.
Wanneer kunnen we Jump Movement het beste inzetten?
Als je merkt dat de betrokkenheid in een team naar elkaar toe of naar de organisatie toe verslapt, dan wil je dat graag veranderen. Ongeacht of er nu een aanwijsbare reden is of niet. Wanneer je merkt dat de manager of teamleider hard aan het werk is om zijn/haar team in beweging te krijgen richting het doel, maar dat hij/zij eigenlijk alleen maar de afstandsbediening aan het bedienen is, dan is het tijd voor Jump Movement!
Hoe gaan we vanuit Jump Movement te werk?
Nadat we uitleg gegeven hebben over de filosofie en de methode achter Jump Movement en hoe dit meer betrokkenheid creëert, bepalen we met de totale groep wat de magneet is waar we naartoe werken. De magneet is de gewenste richting, een situatie waar je met je team wilt zijn. Vervolgens werken we vanuit de methode in 7 stappen naar deze magneet toe. Deze 7 stappen zijn elke jumpsessie hetzelfde en maakt dat elk teamlid vanuit eigen motivatie in beweging komt.
Er zijn meerdere pakketten om uit te kiezen. Een jumpsessie duurt minimaal 2 uur, maar er is ook een uitgebreidere varianten van 4 uur en 8 uur.
Wat levert Jump Movement op?
Al binnen 2 uur ontstaat er meer verbinding in het team. Dat er een commitment is en dat er stappen gezet worden in de richting van de samen gekozen magneet. Jump Movement levert altijd meer betrokkenheid op. Het team komt in beweging en er ontstaat een positieve vibe, en daarmee vooruitgang.
Een voorbeeld uit de praktijk
Ik ben gevraagd om bij een organisatie een ‘Betrokken Team-sessie’ te houden. Het gaat om een onderwijsinstelling die een nieuw bestuur heeft en die nieuwe doelen heeft gesteld. Ook al kennen de bestuursleden elkaar, ze ervaren dat dit nog geen garantie is voor een goede samenwerking, terwijl dit wel nodig is in deze startfase.
Er is een middag uitgetrokken om elkaar beter te leren kennen. Het ‘Betrokken Teams-programma’ van Jump Movement is hiervoor uitermate geschikt. Niet alleen om elkaar beter te leren kennen, maar ook om in beweging te komen in een vooraf zelfgekozen richting waar zij naartoe willen bewegen. Als Certified Professional heb ik het team eerst uitgelegd wat Jump Movement is en op welke manier ‘in beweging komen’ werkt. Daarna hebben ze gezamenlijk hun richting gekozen. Dit gaat op een democratische manier, waarin iedereen snel voelt wat hen samenbrengt. Vervolgens zijn we aan de hand van de 7 stappen van de Jump Movement methode in gesprek gegaan met elkaar. Er is gelachen, er zijn hele mooie complimenten aan elkaar uitgedeeld, er is geluisterd naar elkaar, rake adviezen gegeven en er zijn commitments gedaan. En dat allemaal in één middag tijd.
Uitspraken van de deelnemers achteraf zijn; het was een waardevolle middag, ik voel mij meer verbonden met dit team, ik voel mij gewaardeerd en ik heb er zin in om met elkaar verder te gaan, het ‘samen zijn we sterk gevoel’ is er veel meer dan voor deze middag.
Al met al een waardevolle middag, waar zij nog lang energie uithalen en die ze zelf verder voort kunnen zetten. Dit doen zij dan ook geregeld.