Hoe kan coaching on the job meer rendement uit de training halen?

Om meer rendement te halen uit een training is coaching on the job een goede manier. Je kan het geleerde in de praktijk laten zien en daar feedback op krijgen. Op deze manier kan je jezelf makkelijk verbeteren en ervaren wat het verschil is. Feedback kan positief benadrukken dat je op de goede weg bent in het veranderen van je gedrag en vaardigheden.

Coaching on the job kan op diverse manieren ingezet worden:

  1. op basis van een specifieke coachvraag waarbij de coachee in de praktijk gevolgd en gecoacht wordt.
  2. naar aanleiding van de training waarin we het geleerde in de praktijk gaan toepassen en daarin gecoacht wordt.

In beide situaties wordt er gewerkt met een coachdocument waar afspraken over de duur, aard en doelstellingen vastgelegd worden.

Voorbeelden van mooie coaching on the job gelegenheden, zijn; telefonische acquisitie en omgaan met bezwaren, goed salesgesprek voeren, voorzitten van een vergadering, het voeren van een functioneringsgesprek en het voeren van een sollicitatiegesprek. Dit is een greep van de onderwerpen die zich hier prima voor lenen. Uiteraard zijn er veel meer situaties die uitstekend in aanmerking kunnen komen. Per situatie moet er echter wel bekeken worden wie er nog meer bij betrokken zijn en hoe die tegenover live-coaching staan.

Aangezien deze wijze van coaching vaak in het openbaar plaatsvindt is het vertrouwelijke karakter van coaching anders dan bij persoonlijke coaching. Uiteraard is de interactie tussen coach en coachee vertrouwelijk.